1/15/2009

Την τύφλα σας την μαύρη.


Πάρα πολύ χρήσιμες οι ειδικές πλάκες πεζοδρομίου οι οποίες σηματοδοτούν και διευκολύνουν την διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Καλά και τα λεφτά που επιχορηγούνται και οι δήμοι για την κατασκευή τέτοιων πεζοδρόμων.
Στην πόλη μας όπως και σε πολλές άλλες τέτοιες πόλεις με περιορισμένα πεζοδρόμια, το χάλι δεν περιγράφεται πολλές φορές. Εδώ ΄πάσχουμε από σωστά πεζοδρόμια για όλους εμάς που έχουμε όλες τις αισθήσεις σωστές (εξαίρεση οι πολύ ερωτευμένοι).
Άπειρα τα παραδείγματα όχι μόνο της πρόχειρης κατασκευής τους των ειδικών αυτών πεζοδρόμων αλλά της τοποθέτησης τους είτε σε λάθος σημείο είτε σε σημεία απροσπέλαστα, έτσι για να πει ο κατασκευαστής ότι έχει τοποθετήσει ειδικούς διαδρόμους αλλά και ο δήμος να λέει ότι τα άτομα με τις ειδικές ανάγκες αποτελούν προτεραιότητα. ΧΑ ΧΑ ΧΑ.
Εδώ δεν γελάς, αλλά κλαις.
Αφορμή αυτής της αναρτήσεις αποτέλεσε η καθημερινή μου διέλευση από την πρώην κλινική του Τσιφή. Στο σημείο αυτό, λόγω της εισόδου της πρώην κλινικής-κολαστηρίου και ενός πάρκινγκ δίπλα σε αυτήν, το πεζοδρόμιο παρουσιάζει χρόνια τώρα 2 πολύ επικίνδυνες κατωφέρειες που ρίχνουν κάτω ακόμα και ζογκλέρ τσίρκου. Θα μου πείτε και πως να γίνει η κατασκευή σωστά αφού υψομετρικά είναι πιο κάτω η είσοδος; Έχω να σας πω ότι όλα φτιάχνονται αν θέλεις και δεν βαριέσαι.
Αν προσέξετε πιο προσεκτικά την φωτογραφία θα παρατηρήσετε ότι όχι μόνο το συγκεκριμένο είναι απαράδεκτο για να περπατάς αλλά και οι ειδικές πλάκες κάνουν κάτι σλάλομ που δεν κάνουν ούτε στην Φτερόλακα. Για δείτε και πείτε μου ορέ αδέρφια, αυτός ο ειδικός διάδρομος έπρεπε να κάνει συνεχείς στροφές σε ένα τόσο ευρύχωρο πεζοδρόμιο; Και μην μου πείτε ότι είναι τα φρεάτια γιατί με λίγη προσπάθεια ή αυτά θα είχαν μετακινηθεί ή ο διάδρομος. Ο χώρος είναι υπερβολικός. Μισή πλάκα αριστερά όπως το βλέπουμε να είχε τοποθετηθεί θα ήταν ευθεία ο διάδρομος. Αλλά γιατί να χαλάσει τις πλάκες; Πρόσθετη δουλειά για τον μάστορα. Το κόστος το έχουν γραμμένο όλοι αυτοί. Παραπάνω δουλειά είναι. Και όλο αυτό το σλάλομ με συνεχόμενες απαράδεκτες κλίσεις για πεζοδρόμιο.
Άστο ρε μεγάλε μην το φτιάχνεις όπως να 'ναι αν δεν μπορείς να το φτιάξεις σωστά. Ναι ρε σε σένα λέω μάστορα. Σε σένα λέω προϊστάμενε.
Και κάτι άλλο, για να φύγουμε και από το συγκεκριμένο σημείο.
Γιατί σε αυτός τον δρόμο τέτοια συμπόνια για τους τυφλούς και όχι και σε άλλους κεντρικούς δρόμους; Γιατί όχι και στον κεντρικό πεζόδρομο; Γιατί όχι και στις πηγές; Γιατί όχι και στις πλατείες; Εκεί είναι πιο απαραίτητες αυτές οι ευαισθησίες.
Γιατί να γίνεται σπατάλη χρημάτων για άχρηστα πράγματα και όχι με λίγη μελέτη πρώτα;
Παράδειγμα, πόσοι είναι οι τυφλοί στην Λιβαδειά; Ας πούμε 1 ή 2. Ε! Θα του ήταν πιο χρήσιμο αν είχε έναν τέτοιο διάδρομο στην περιοχή του, με κατεύθυνση σε κάτι χρήσιμο για αυτόν παρά στο κέντρο. Και μην μου πείτε ότι στους κεντρικούς χρειάζεται περισσότερο γιατί μπορώ να σας πω ότι ούτε προς την τράπεζα υπάρχει τέτοιος ούτε προς έναν ναό ούτε προς τις πηγές , ούτε προς τα πάρκα, ούτε προς την Δημαρχία για να πάει να διαμαρτυρηθεί τέλος πάντως ο φουκαράς.
Θα μου πείτε ότι στα καινούρια πεζοδρόμια φτιάχνονται και όχι στα παλιά όπως και ο πεζόδρομος. Στην Γεωργαντά προς Ταμπάχνα καινούργια δεν είναι; Δικαιολογίες.
Στην Ελ. Βενιζέλου πέφτει σε δέντρο, στο περίπτερο έξω από το επιμελητήριο τον μισό διάδρομο τον τρώει η πρόσοψη του περιπτέρου, και άλλα τέτοια γελοία.

Αλήθεια πόσο κοστίζει αυτή η κατασκευή; Με ποίο σχέδιο γίνεται ο σχεδιασμός;

Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο σημείο, δεν γίνεται μόνο στην Λιβαδειά.
Σε όλη την Ελλάδα το ίδιο χάλι. Ειδικοί διάδρομοι χωρίς σχέδιο χωρίς σωστό προσανατολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: